Vandringsleder och strövområden
Till häst, till fots om sommaren eller kanske på skotern om vintern. Här kan du läsa om leder och stigar i Sundsvall.
Sankt Olavsleden - mellan Bottenhavet och Atlanten
Sankt Olavsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en pilgrimsled mellan Selånger och Trondheim. Sträckan är 564 kilometer lång.
Mittnordenleden
Mittnordenleden sträcker sig från Friluftscentrum Södra Berget Länk till annan webbplats. till Stöde och vidare till grannkommunerna. Leden är cirka 50 kilometer lång.
Leden har rustats upp under 2023 och det har röjts efter leden, under våren 2024 jobbas det vidare med bland annat nya skyltar på sträckan Matfors-Stöde.
Här hittar du Mountainbike- och cykelleder
Tarzanstigen
Prova de äventyr du själv vill längs stigen! Tarzanstigen är en äventyrsstig som startar strax bakom hotellet på Södra berget. Stigen är en kilometer lång, märkt med vita markeringar och går i blandad skogsterräng.
Längs stigen har vi byggt en del äventyr som olika balans- och klätteraktiviteter med anknytning till Sundsvalls historia. Här kan du stifta bekantskap med Vårdkasen, Flottarrännan och Kolarkojan. Här finns också hällristningar och runstenar och du kan prova balansstänger och tarzangungan, samt kolla vad klockan är vid det nya soluret. Alla äventyr är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är också på egen risk som du går stigen.
Gympaskor eller liknande är bra att ha och är du 8-9 år eller yngre rekommenderar vi att du tar en vuxen med dig. Stigen tar 45-60 minuter att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är. Utefter Tarzanstigen finns även ett vindskydd med grillplats och utedass, närmaste stig är från Flottarrännan.
Björnstigen
Björnstigen är en äventyrsstig som startar vid norra delen av Ängen. Stigen är cirka 1 kilometer lång och går lite upp och ner i klippig terräng. Längs stigen har vi byggt en del äventyr, exempelvis bergväggen, wirebron, lianen, och balansbommen. Alla äventyren är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är på egen risk som du går stigen.
Gymnastikskor eller liknande är bra att ha, och är du 11 år eller yngre rekommenderar vi dig att ta någon vuxen med dig. Stigen tar cirka en och en halv timme att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är.
I slutet på stigen finns utsiktsplats med grillmöjligheter. Stigen är märkt med vita markeringar och WC och handikapptoalett finns vid Raststugan.
Naturstigen
Naturstigen är en 1,8 kilometer lång naturstig. Den startar mellan parkeringen och Raststugan. Naturstigen är inte upptrampad, så följ markeringarna noga.
Grova skor eller stövlar rekommenderas. Längs stigen finns åtta informationsstationer där vi berättar om träd, växter och djur, skogsbruk och naturvård, du lär dig naturligt. Räkna med att det tar cirka 1 timme.
Sundsvalls springstigar är ett projekt genomfört av Sundsvalls kommun i samarbete med Sundsvalls Orienteringsklubb. Genom att märka upp några av de finaste stigarna i Sundsvalls närhet har vi skapat lämpliga löprundor för den som vill söka sig ut för att motionera i vår vackra natur och kanske är trött på asfalten eller elljusspåret.
För närvarande finns åtta olika rundor uppmärkta, utgående från tre spårcentraler. Rundorna är tydligt markerade och har dessutom avståndsmarkeringar efter varje kilometer, ingen karta behövs.
Springstigar, norr
Spårcentral finns vid parkeringen till elljusspåret i övre Bydalen (Törnskatevägen). Tre rundor finns.
Bergkrossrundan, 5 kilometer
Ganska lättlöpt runda som går runt "Bergkrossen" - det stora grustaget i Granloholmsskogen. Varierande stigar, breda och smala med huvudsakligen fint underlag. Måttlig kupering.
Vinmyrrundan, 7 kilometer
En förlänging av Bergkrossrundan som också sträcker sig runt "Vinmyran". Här
får man en sväng med stig i fin skogsterräng, där underlaget dock tidvis kan vara
lite "kladdigt". En härlig klättring extra får man också på köpet.
Hulirundan, 10 kilometer
Ytterligare en förlängning västerut på klassiska stigar. Förlängningen består bl.a. av
hällmarksstigar över några höjdpartier ("pucklarna") och en slakmota av klassiskt
snitt ("Palles backe"). En runda som gjord för ett rekordförsök, där tiden
obönhörligt avslöjar dagsformen...
Springstigar, väster
Spårcentral finns vid Grodtjärn (lilla tjärnen i skogen bakom Stenbrottsvägen). Vägvisning finns också från spåret runt Sidsjön. Tre rundor finns utmärkta.
Orrbergsrundan, 4 km
Bred stig som övergår till skogsstig som når upp på hällmarkerna och det vackra Orrberget, där man vänder hemåt igen och får som belöning en lätt nerförslöpning tillbaka till Grodtjärn.
Klissbergsrundan, 8 kilometer
Huvudsakligen skogsstigar med fast underlag. Stora delar av rundan går i hällmarksterräng, upp till Klissbergets topp där man vänder hemåt och har en relativt behaglig resa tillbaka till Grodtjärn.
Nacksta-Klissrundan, 14 kilometer
För den som vill ha ett rejält träningspass och utnyttja den kupering som Klissområdet erbjuder. Stigarna varierar från snabbt och brett underlag till mer trixigt och smalt. Relativt stark kupering.
Springstigar, söder
Spårcentral finns vid Sidsjöparkeringen (nedanför pulkabacken vid SOK-stugan). Här finns två rundor utmärkta.
Fågelbergsrundan, 9 kilometer
Huvudsakligen breda stigar och fint underlag. Några partier med smalare och steniga stigar förekommer. Kuperingen är måttlig för att vara i Sundsvall...
Svarttjärnsrundan, 15 kilometer
Omväxlande breda stigar med fint underlag och smala skogsstigar som kräver mer teknisk löpning. Förutom de klassiska stråken runt Fågelberget får man även uppleva några mer okända delar av Södra Berget-terrängen.
Skriv ut Sundsvalls springstigar
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Folder1-1.pdf Pdf, 765 kB, öppnas i nytt fönster. | 765 kB | 2022-03-18 11.40 | |
Kartutsnitt-löpslingor-Fågelbgt-1.pdf Pdf, 7 MB, öppnas i nytt fönster. | 7 MB | 2022-03-18 11.40 | |
Kartutsnitt-löpslingor-G-holm-1.pdf Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster. | 3 MB | 2022-03-18 11.40 | |
Kartutsnitt-löpslingor-Kliss-ny-1.pdf Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster. | 3 MB | 2022-03-18 11.40 |
Bergafjärden-Ovansjöleden
En 8 kilometer rid- och vandringsled i varierad natur. Leden är tydligt uppmärkt och går över eller nära tallmoar, skogshyggen, gammelskog, våtmark och odlingsmark. Det finns goda möjligheter att få se fåglar, vilda djur och rara växter.
Leden passerar ett par trafikerade landsbygdsvägar och en bevakad järnvägsövergång. Förutom anvisningsskylt med symbol för vandrare och ryttare finns även åtta större stolpar på jämna mellanrum där du får mer information om naturen och bygden. Sträckan passar vem som helst med normal kondition och du behöver inte klättra. Från högsta punkten skymtar du havet i fjärran! Under säsong kan du äta och fika på Bergafjärdens Camping och Ovansjöparken.
Mer information om Bergafjärden-Ovansjöleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gusturleden
Gusturleden är en rid- och vandringsled på cirka 4 mil i Selånger strax väster om Sundsvall. Det finns flera rastplatser runt leden och du kan övernatta både med och utan häst.
Mer information om Gusturleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skoterklubbarna i Sundsvall och Timrå har tillsammans tagit fram en skoterledskarta. Du kan köpa kartan hos skoterklubbarna eller på Turistbyrån på Stora Torget.
Förbudsområden
Det finns vissa områden där snöskoter inte får framföras, där har särskilda skoterleder dragits för att kunna passera dessa områden.
Samma spår, skidspår vintertid när det finns snö och sommartid som fina motionspår.
Kontakt
Kontakt Sundsvall
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Kommunhusets reception
-
Öppettider:
Måndag-fredag 08.00-17.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster