Inventera och sanera PCB
PCB är ett gift som är skadligt för både miljön och hälsan. Fastighetsägare är därför skyldiga att inventera och sanera fogmassor och golvmassor med PCB.
PCB (polyklorerade bifenyler) är ett giftigt och svårnedbrytbart ämne som kan påverka nervsystemet, fortplantningsförmågan och immunförsvaret hos djur och människor. Det är fettlösligt och lagras därför i levande organismer.
Under åren 1956-1973 användes PCB i byggnadsmaterial. 1972 infördes förbud mot öppen användning i fogmassor. Förbud mot viss användning i elektriska komponenter infördes 1978. Sedan 1995 råder totalförbud.
Du som fastighetsägare är skyldig att inventera och sanera fogmassor och golvmassor med PCB. För att undvika oro rekommenderas att informera boende och lokalhyresgäster om planerat saneringsarbete.
I byggnader återfinns PCB främst i fogmassor, golvmassor, isolerrutor och kondensatorer.
Fogmassor
PCB kan finnas i fogmassor från 1956-1973. Detta står för de största mängderna av PCB-haltigt material. Fogmassor kan förekomma invändigt och utvändigt, mellan betongelement, under fönsterbleck, runt fönsterkarmar, i loftgångar mellan olika sektioner, på balkonger, runt dörrar och entrépartier, under trösklar, vid trappor, i dilatationsfogar (rörelsefogar), runt fasadelement av putsad sten med mera.
Golvmassor
PCB kan finnas i golvmassor från 1956-1973. PCB användes i plastbaserade golvmassor för fogfria golv, särskilt för halkfria golv i storkök och industrilokaler.
Isolerrutor
Isolerrutor installerade mellan åren 1956-1980 kan innehålla PCB. I Sverige tillverkades isolerrutor med PCB fram till 1973. Isolerrutor användes framför allt i offentliga byggnader och kontorshus.
Kondensatorer
Kondensatorer installerade mellan åren 1956-1980 kan innehålla PCB. Dessa kan finnas i lysrörsarmaturer, pumpar, fläktar, oljebrännare, transformatorer med mera. I importerad utrustning finns risk att kondensatorer med PCB kan hittas i installationer även efter 1980.
Börja med att identifiera byggnader uppförda eller renoverade under åren 1956-1973. Undersök därefter om det finns fogmassor, golvmassor, isolerrutor och kondensatorer med PCB i byggnaderna.
Inventeringen ska ske enligt vedertagna metoder. Anlita gärna en konsult med rätt kompetens.
Ta prov på fogmassor och golvmassor med misstänkt PCB. Anlita ett laboratorium som är ackrediterat för analys av PCB. Underrätta miljökontoret om analysresultaten.
Om fog- eller golvmassor med PCB påträffas ska en åtgärdsplan tas fram. Den ska innehålla uppgifter om hur man säkerställer att PCB-produkten, när den blir avfall, sorteras ut och hanteras som farligt avfall. Åtgärdsplanen ska redovisas till miljökontoret
Fogmassa och golvmassa med en halt PCB av 500 mg/kg eller mer ska saneras. I byggnad eller anläggning med fogmassa eller halkskyddad golvmassa med halter mellan 50-500 mg/kg PCB ska massan avlägsnas senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning.
Sanering av PCB är anmälningspliktigt enligt 18 § Förordning (2007:19) om PCB med mera, och ska anmälas till miljökontoret senast tre veckor innan arbetet påbörjas.
Mark vid byggnader där det finns eller har funnits PCB-haltiga fogmassor är ofta förorenad av PCB. De högsta halterna påträffas oftast närmast fasaden i de översta decimetrarna och minskar sedan med avstånd och djup från fasaden. Om ytan varit hårdgjord återfinns oftast föroreningarna i skarven mellan hårdgjord yta och jord/gräsyta där det då är viktigt att undersöka. Avgränsningen påverkas även av vilka skyddsåtgärder som vidtagits under fogsaneringen samt om markarbeten utförs inom området.
Om man påträffat PCB i fogar på fastigheterna behöver marken kring byggnaderna undersökas, med fördel efter utförd fogsaneringsåtgärd. Undersökningen ska vara utformad för att ligga som grund för en miljö- och hälsoriskbedömning och bedömning av åtgärdsbehov. Undersökning, risk- och åtgärdsbedömning ska utföras av personal med erfarenhet och kompetens inom området. Om åtgärder behövs är sanering av PCB-förorenad mark anmälningspliktig enligt 28§ förorening (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Åtgärden ska anmälas till miljökontoret senast sex veckor innan åtgärder påbörjas.
Fastighetsägare omfattas av kravet på egenkontroll enligt förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. En del av egenkontrollen är att kontrollera att saneringsarbetet genomförs på avtalat sätt med bra kvalitet så att spridningen av PCB till omgivningen minimeras.
Gör oanmälda kontroller på plats vid saneringen och begär redovisning av entreprenörens egenkontroll och av avfallsmängder och transportdokument. Kontrollera att transportör som anlitas har tillstånd hos länsstyrelsen för transport av PCB-haltigt avfall (klassas som farligt avfall). Entreprenaden bör inte godkännas förrän mottagningskvitton redovisats.
Dokumentera var sanering gjorts och vilka bedömda PCB-mängder som tagits bort. Spara redovisning av egenkontroll, transportdokument och inlämningskvitton.
Resultatet från inventeringen inklusive analysresultatet från provtagen fog ska redovisas till miljökontoret. Även åtgärdsplanen samt slutrapport från utförda saneringsåtgärder (både sanering av byggnad och mark) ska redovisas till miljökontoret.
Här är de datum som gäller för när redovisningar skulle ha genomförts:
- 30 juni 2008 Inventering och åtgärdsplan ska ha redovisats till miljökontoret
- 30 juni 2014 Sanering av flerbostadshus samt andra byggnader uppförda eller renoverade 1956-69 som innehåller utvändiga fogmassor ska vara utförd och redovisad till miljökontoret.
- 30 juni 2016 Sanering av flerbostadshus, industribyggnader samt övriga byggnader uppförda eller renoverade 1970-73 som innehåller utvändiga fogmassor ska vara utförd och redovisad till miljökontoret.
- 30 juni 2016 Sanering av byggnader som innehåller invändiga fog-eller golvmassor ska vara utförd och redovisad till miljökontoret.
Blanketter
Kontakta miljökontoret så skickar vi anmälningsblanketter på mejl eller post. Se kontaktuppgifter nedan.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall