Tillfälliga uppdrag som god man
I vissa fall behöver en omyndig eller en person som har ställföreträdare en tillfällig god man. En tillfällig god man har i uppdrag att hjälpa en huvudman eller en omyndig i en specifik situation.
I vissa fall behöver en omyndig eller en person som har ställföreträdare (huvudman) en tillfällig god man. Ansökan om tillfällig god man lämnas till överförmyndarnämnden av förordnad ställföreträdare, den enskilde själv eller dennes nära anhöriga. Om ansökan görs av annan person ses ansökan som en anmälan om behov.
Exempel på när det behövs en tillfällig god man
Dödsbo
När en huvudman eller en omyndig är dödsbodelägare i samma dödsbo som sin gode man respektive förmyndare. Den tillfällige gode mannen får i uppdrag att företräda huvudmannen eller den omyndige i dödsboet vid boutredningen liksom vid bodelning och skifte eller ingående av avtal om sammanlevnad i oskiftat bo. Det tillfälliga godmanskapet upphör när uppdraget är utfört.
Avtal eller annan rättshandling
När en huvudman eller en omyndig ska företa en rättshandling eller vara part i en rättegång och med sin gode man, förvaltare eller förmyndare. Den tillfällige gode mannen får i uppdrag att företräda huvudmannen eller den omyndige i avtalet och skriva under det.
Övriga jävsituationer
När en huvudman eller en omyndig har motstridiga intressen med sin gode man, förvaltare eller förmyndare.
Rätten till arvode
En tillfällig god man får arvode och kostnadsersättning för de utgifter som krävs för att utföra uppdraget. Uppdrag som omfattar att bevaka rätt arvoderas efter timme, så den tillfällige gode mannen behöver anteckna varje enskild insats för sig och hur lång tid som lagts ned.
Arvodet betalas i regel av huvudmannen eller den omyndige
Huvudregeln är att det är huvudmannen eller den omyndige som ska betala arvodet och kostnadsersättningen.
En förutsättning för det är att huvudmannens eller den omyndiges tillgångar överstiger två prisbasbelopp eller att huvudmannens eller den omyndiges inkomst före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp. I annat fall ska kommunen stå för arvodet.
Om huvudmannen eller den omyndige till viss del kommer över någon av gränserna kan endast den del som överstiger räknas till arvodet. Kommunen betalar det som återstår. Om det finns särskilda skäl kan undantag från huvudregeln göras.
Om kommunen står för arvodet avgör beslutsdatumet vilken månad utbetalning görs. Beslut fattade efter den 11:e varje månad innebär utbetalning nästföljande månad.
Om huvudmannen enligt beslut ska betala arvodet
Som tillfällig god man ska du vända dig till den ordinarie gode mannen, förvaltaren eller förmyndaren för utbetalning av arvodet. Den ordinarie gode mannen, förvaltaren eller förmyndaren ska betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket och deklarera detta inom en månad från det att arvodet togs ut med en förenklad arbetsgivardeklaration.
Väntar gode mannen, förvaltaren eller förmyndaren för länge med att deklarera finns det risk att det inbetalade beloppet återbetalas som skatteåterbäring eftersom Skatteverket inte har uppgifter om vad pengarna avser.
- Redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information till dig som fått arvode - som god man, förvaltare eller förordnadförmyndare, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skatt på arvode och arbetsgivaravgifter ska betalas från ett konto i huvudmannens namn, till huvudmannens skattekonto. Enda undantaget är ersättning under 1 000 kronor som kan deklareras av mottagaren själv (det vill säga gode mannen eller förvaltaren).
Beslut om arvodet
Beslut om arvode och ersättning fattas alltid av överförmyndarnämnden. Nämnden beslutar om både arvodets och kostnadsersättningens storlek och om vem som ska betala. Till grund för bedömningen av arvodets storlek utgår nämnden från förordnandets utformning samt innehållet i redogörelsen.
Överförmyndarnämnden följer i huvudsak Sveriges kommuner och regioners senaste riktlinjer för att fastställa arvode och ersättning. Dessa riktlinjer består av olika arvodesnivåer för såväl ekonomisk förvaltning som för personlig omvårdnad. Arvodet grundas på viss procent av gällande prisbasbelopp. En ställföreträdare får aldrig själv bestämma hur stort arvodet ska vara eller ta ut det på förhand.
När betalas arvodet ut av kommunen?
Om kommunen står för arvodet avgör beslutsdatumet vilken månad utbetalning sker. Beslut fattade efter den 11:e i månaden innebär utbetalning nästföljande månad.
Kontakt
Överförmyndarkontoret
Telefon: 060-19 13 90
E-post: overformyndarnamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, Besöksadress: Norrmalmsgatan 4, Besök endast efter överenskommelse, kontakta oss och boka en tid.
Öppettider: Vecka 1-24 måndag-fredag kl. 09.00-11.00, vecka 25-35 måndag-onsdag kl. 09.00-11.00, vecka 36-52 måndag-fredag kl. 09.00-11.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök/anmäl behov av Insatser inom vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om bostadssocialt hyreskontraktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om LSS-insatserLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till fördelning vid arvskifteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till underårig att få bedriva näringLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Informationssamtal ansökanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Inkomst- och bostadsförfråganLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter - Vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samarbetssamtal intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- ÅtagandeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster