Du som är god man eller förvaltare
Som god man eller förvaltare har du i uppdrag att hjäpa din huvudman bevaka sina ekonomiska, juridiska och personliga intressen. En god man eller förvaltare ska hälsa på personen så ofta att denne ser att personen har det bra och får rätt stöd av samhället.
Välkommen som ställföreträdare! Du behövs! Det är mycket att tänka på i början av ett uppdrag som god man eller förvaltare. Nedan får du information om sådant som är bra att ha koll på direkt i starten av ditt uppdrag.
God man eller förvaltare?
Är du god man eller förvaltare? Det framgår av tingsrättens beslut eller överförmyndarnämndens bytesbeslut. Där framgår också vilka delar som ingår i ditt uppdrag.
Webbutbildning
Om du är helt ny som ställföreträdare kommer du få tillgång till en webbutbildning via mejl. Om du vet med dig att din mejladress inte är känd för Överförmyndarkontoret är du välkommen att höra av dig och uppge den.
Mentor
Som ny god man eller förvaltare kan du få stöd av en mentor under ditt första år i uppdraget. En mentor är en certifierad god man eller förvaltare med minst två års erfarenhet av uppdraget. Mentorn är behjälplig under max sammanlagt 5 h under året. Mentorns arvode betalas av Överförmyndarnämnden Mitt. Välkommen att kontakta Överförmyndarkontoret om du är ny och vill ha stöd av en mentor.
Överförmyndarens roll
Överförmyndarens uppdrag är att utöva tillsyn över hur ställföreträdare fullgör sina uppdrag. Tillsynen är till för att säkerställa att huvudmannens rättsliga, ekonomiska och personliga behov tillgodoses. Verksamheten är lagstyrd framför allt genom förvaltningslagen och föräldrabalken.
Serviceskyldighet
Överförmyndaren omfattas av serviceskyldigheten, men får inte råda ställföreträdare i dennes ställningstaganden eller bedömningar. Överförmyndaren kan ge råd och stöd genom att ge information om regelverket.
Tillsyn över Överförmyndaren
Länsstyrelsen utövar tillsyn över överförmyndaren.
Handläggningstider
Handläggningstider kan variera beroende på hur hög arbetsbelastningen är. Var förutseende och ute i god tid!
Det här ska du göra nu
Det finns huvudmän med vitt skilda behov av stöd. Den här checklistan är inte komplett, men den kan vara en bra första hjälp när du ska komma igång med ditt uppdrag
- Ta hand om brådskande ärenden och kontakta personer i huvudmannens närhet. Många gånger har huvudmannen väntat länge på att få en god man eller förvaltare och det kan finnas viktiga saker för dig att ordna för din huvudman. Du kan därför omgående behöva kontakta flera personer för att bilda dig en uppfattning av din huvudmans behov. Det är viktigt att du så snart som möjligt informerar dem om att det nu finns en god man eller förvaltare. Det kan vara bråttom för att obetalda räkningar inte ska skickas till inkasso eller för att huvudmannen inte ska vräkas från sin bostad.
- Du ska så snart som möjligt kontakta och presentera dig för:
- Din huvudman
Presentera dig och träffas gärna om din huvudmans hälsotillstånd tillåter. Försök träffa din huvudman och tala om ert kommande samarbete. Berätta för honom eller henne om ditt uppdrag och om vad som kan förväntas från din sida. Försök ta reda på vilka prioriteringar din huvudman själv vill göra med sina pengar.
- Din företrädare
Om det har skett ett byte av god man eller förvaltare ska du kontakta den som hade uppdraget före dig.
- Socialtjänsten
Din huvudmans socialsekreterare eller biståndsbedömare kan ofta ge dig information om din huvudmans behov.
- Anhöriga
Presentera dig för anhöriga som din huvudman har kontakt med.
- Boendet
Presentera dig för personal på din huvudmans boende, vårdinrättning eller hemtjänst.
- Banken
Kontakta banken och se till att det finns ett transaktionskonto som fungerar. Undersök också om din huvudman har tillgångar i flera banker. Som god man ska du bara ha tillgång till ett av huvudmannens konton. Det använder du för att betala räkningar och hantera andra utgifter. Därför är det viktigt att du ser till att din huvudmans pension, sjukersättning, lön eller andra inkomster sätts in på det kontot.
- Myndigheter
Se till att du registreras som god man eller förvaltare hos berörda myndigheter, till exempel Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
- Upprätta en förteckning
Lämna in förteckningen till Överförmyndarkontoret senast två månader efter att ditt uppdrag började. Om du tar över uppdraget efter någon annan ska du inte skicka in en förteckning.
Förteckningen ska innehålla uppgifter om de tillgångar som din huvudman ägde den dagen som hen fick god man eller förvaltare. Det handlar till exempel om:
- bankkonton
- aktier, obligationer, värdepapper
- fonder
- fastigheter
- bostadsrätt
- andra värdefulla tillgångar.
Du ska också bifoga underlag som styrker att tillgångarna stod i din huvudmans namn det datum hen fick god man. Kontakta till exempel banken, bostadsrättsföreningen eller bilregistret för att begära ut underlagen.
I förteckningen ska även din huvudmans kända skulder stå med. Om det finns flera skulder ska du ange varje fordringsägare för sig, med respektive belopp. Skulder kan vara banklån eller andra krediter, obetalda räkningar eller lån från anhöriga eller vänner. Skulderna ska styrkas med till exempel lånebrev eller utdrag från kronofogden eller kända inkassobolag.
Ibland kan det vara svårt att hinna bilda sig en uppfattning om huvudmannens skulder de första månaderna som god man eller förvaltare, men det är viktigt att du uppger de skulder som du vet om. Om du under året får reda på att det finns fler skulder ska du redo visa dem i årsräkningen.
- Kontrollera att din huvudman är rätt försäkrad
Kontrollera att din huvudman har en hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring, och att de stämmer med din huvudmans behov. En flytt till ett mindre boende kan till exempel göra att omfattningen av din huvudmans hemförsäkring behöver ändras. Om huvudmannen inte har någon hemförsäkring bör du hjälpa hen att teckna en.
- Budget
Upprätta en budget för din huvudmans löpande ekonomi. I mer komplicerade fall kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare för hjälp.
- Fullmakter
Om din huvudman har givit fullmakt till någon för att förvalta egendom bör du hjälpa din huvudman att återkalla fullmakten hos till exempel banken.
- Försäkringskassan
Kontrollera att huvudmannen har fått rätt bidrag. Ta reda på vilka ersättningar din huvudman får och kontrollera om det finns något annat till exempel bostadstillägg, som han eller hon är berättigad till.
- Kommunen
Kontrollera om du behöver göra några ansökningar för din huvudman enligt socialtjänstlagen eller LSS.
- Hyresvärd
Om din huvudman bor i en lägenhet bör du meddela hyresvärden att du blivit god man eller förvaltare.
- Post
Fundera på om det är lämpligt att ange din adress som så kallad ”särskild postadress” för din huvudman. Blankett får du via Skatteverket.
- Skuldsanering
Om din huvudman har större skulder än vad han eller hon själv har råd att betala kan det vara aktuellt att ansöka om skuldsanering. Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare om du behöver hjälp med ansökan, annars vänder du dig direkt till Kronofogden.
För att en god man ska kunna ta större beslut krävs att personen som har hjälpbehovet godkänner detta. En förvaltare behöver inte få godkännande innan denne fattar beslut. Både en god man och förvaltare ska alltid handla på det sätt som är bäst för den enskilda personen.
Ett godmanskap är frivilligt. Om personen inte kan samtycka till ett godmanskap på grund av sitt hälsotillstånd måste det finnas ett läkarintyg som styrker detta.
Ett förvaltarskap är en mer ingripande skyddsåtgärd och en person kan få en förvaltare mot dennes vilja. Det krävs alltid ett läkarintyg för att det ska kunna bli ett förvaltarskap. Den som inte kan vårda sig själv eller det den äger, kan få en förvaltare. Även personer som behöver skydda sig och sin egendom mot personer i omgivningen som försöker utnyttja dem, kan få förvaltare.
Att få en förvaltare är en ingripande åtgärd och får bara ordnas om det inte är tillräckligt att ha en god man.
En person som har god man har kvar sin rättshandlingsförmåga till skillnad mot en person som har förvaltare, denne förlorar sin rättshandlingsförmåga. Exempel på vad en person som har förvaltare inte kan göra är att denne inte längre har rätt ta ur pengar, ingå avtal och liknande. Personen som har förvaltare är fortfarande myndig och kan exempelvis rösta.
Alla gode män och förvaltare ska årligen redovisa till Överförmyndarkontoret hur de har skött sitt uppdrag.:
Bevaka ekonomiska intressen och förvalta egendom
Den gode mannen eller förvaltaren sköter ekonomin och ser till att personens räkningar betalas, kontrollerar att det finns nödvändiga försäkringar, ser till att kapital förvaltas på ett tryggt sätt, ser till att det finns fickpengar eller hjälper personen att reda upp sina skulder.
Bevaka juridiska intressen och rättigheter
En god man eller förvaltare bevakar personens rättigheter och skyldigheter i samhället. Till exempel ansöker om färdtjänst eller bostadsbidrag, överklagar beslut, företräder i dödsbo, bevakar intressen vid ett arvskifte eller annan rättslig situation.
Bevaka personliga intressen
En god man eller förvaltare ser till att personen får den vård- och omsorg denne behöver och har rätt till. Till exempel rätt boende, daglig sysselsättning och hemtjänst. En god man eller förvaltare ska hälsa på personen så ofta att denne ser att personen har det bra och får rätt stöd av samhället.
Du behöver löpande föra kassabok. Vi rekommenderar att du för din kassabok i det digitala redovisningssystemet E-WärnaGO som du hittar under fliken "Redovisning" Det underlättar för dig när du ska göra din årsräkning eller om du ska göra en sluträkning. I E-WärnaGO kan du också lägga in kvitton och fakturor.
Huvudmannens fickpengar
Du kan lämna fickpengar till huvudmannen på olika sätt. Det enklaste är oftast att du för över pengar till ett särskilt konto som din huvudman har ett kontokort kopplat till. Då kan du föra över så mycket pengar och så ofta som behövs beroende på din huvudmans behov och ekonomi. Du kan också lämna kontanter. Då behöver du få en kvittens från din huvudman att hen har mottagit pengarna. Det finns särskilda block för kvittenser att köpa i bokhandeln.
I din årsräkning ska du sedan redovisa att din huvudman fått sina pengar, men inte hur hen har använt dem.
Om någon annan hanterar pengar åt huvudmannen
Om du lämnar pengar till din huvudmans boende eller anhöriga för inköp till huvudmannen ska boendet eller anhöriga låta dig ta del av kvitton för inköpen.
Konton och överförmyndarspärr
Som ställföreträdare ska du bara ha tillgång till ett av huvudmannens konton. Det använder du för att betala räkningar och hantera andra utgifter. Därför är det viktigt att du ser till att din huvudmans pension, sjukersättning, lön eller andra inkomster sätts in på det kontot. Det får max finnas 35 000 kr kvar på detta konto efter att huvudmannens alla kostnader är betalda.
Det är viktigt att du aldrig använder ditt eget konto för att till exempel betala räkningar. Du får inte sammanblanda din och din huvudmans ekonomi. Det innebär att du inte får göra utlägg.
Pengar som inte behövs för löpande eller kända utgifter ska sättas in på ett konto med överförmyndarspärr.
Om du är god man har din huvudman tillgång till alla sina konton och kan använda sina pengar som hen vill. Om du är förvaltare har din huvudman inte tillgång till sina konton.
Om du behöver ha tillgång till pengar som finns på ett spärrat konto måste du ha tillstånd från oss på överförmyndarförvaltningen. Däremot behöver du inget tillstånd för att flytta pengar mellan två spärrade konton eller avsluta ett konto.
Tillfällen när du behöver överförmyndarens samtycke
Ibland behöver du få ett särskilt tillstånd från oss för att kunna agera för din huvudmans räkning.
Du måste ansöka om vårt tillstånd för att till exempel:
- ta ut pengar från spärrade konton
- köpa eller på annat sätt ta emot aktier
- placera pengar i försäkringar, exempelvis kapitalförsäkring
- köpa, ta emot, sälja eller inteckna fast egendom eller tomträtt
- köpa, ta emot, sälja eller pantsätta bostadsrätt
- låna ut huvudmannens egendom
- ta lån för huvudmannens räkning
- genomföra bodelning
- genomföre ett arvskifte
- ge understöd till anhöriga
Du ansöker om samtycke under fliken Redovisning: Blanketter, e-tjänster och information"
Hos kommunens budget- och skuldrådgivare kan du få råd, stöd och idéer om huvudmannen har stora problem med sin ekonomi. Det kostar inget att träffa en budget- och skuldrådgivare.
Köp och försäljning av fastighet eller bostadsrätt
Om du som god man eller förvaltare är inblandad i ett köp eller en försäljning av huvudmannens bostadsrätt eller fastighet så ska det godkännas av oss. Det är bara du som kan söka och få tillstånd från oss. Om du och huvudmannen har ett gemensamt intresse i bostadsrätten eller fastigheten som ska säljas behöver du ansöka om en tillfällig god man för det.
I vissa fall kan huvudmannen köpa eller sälja en fastighet på egen hand. Om du inte är inblandad behövs inget tillstånd från oss.
Flytt
Det ingår inte i uppdraget som god man eller förvaltare att flytta eller flyttstäda åt huvudmannen. Om du väljer att ändå utföra tjänsten kan du inte ta betalt för det och kommer heller inte att få arvode för den insatsen då det inte ingår i ditt uppdrag. Däremot är det ditt ansvar som god man eller förvaltare att till exempel ta kontakt med andra aktörer som utför tjänsten. Du ska som god man eller förvaltare bevaka huvudmannens rätt i en flytt och förteckna lösöre, ta vara på huvudmannens egendom, folkbokföra huvudmannen på den nya adressen o.s.v. Om du vill veta mer om dina skyldigheter när huvudmannen ska flytta, kan du kontakta oss på Överförmyndarkontoret.
Finns behov av att ansöka om ekonomiskt bistånd från socialförvaltningen ska detta göras före åtgärden så att du är säker på att ekonomi finns för flyttning.
Detta ingår inte i uppdraget
- Handla till huvudmannen
- Hämta ut mediciner
- Städa, vattna blommor, byta gardiner
- Promenera, gå ut och fika eller
- Påminna om möten
- Uppmuntra till att söka jobb
- Följa med på läkarbesök
Dessa behov ska tillgodoses av andra aktörer som till exempel anhöriga, boendepersonal, boendestöd, personlig assistent eller kontaktperson. Se broschyren Rollkoll.
Gåvor
Det råder strikt gåvoförbud. Ställföreträdare får inte medverka till gåvor. Det finns vissa undantag för denna regel i Föräldrabalken, om du vill veta mer, kontakta Överförmyndarkontoret.
Anlita professionell hjälp
Som god man eller förvaltare förväntas du inte ha specialistkunskaper som till exempel en jurist, mäklare eller bankman har. Du kan ta hjälp av en sådan professionell rådgivare, exempelvis för att kunna skriva en bodelning eller sälja en fastighet. Du kan också anlita flytt- eller städfirma om din huvudman ska flytta och de inte finns någon anhörig som hjälper till med det. Om du anlitar hjälp ska du redovisa kostnaden i din årsräkning. Det är bara om det ligger i din huvudmans intresse att du anlitar hjälp som din huvudman ska stå för kostnaden, inte om det är uppgifter som ingår i ditt uppdrag.
Om du kan anses jävig
Du får inte företräda din huvudman i sådana frågor där du kan vara jävig. Det kan handla om att ni har del i samma dödsbo, att ni ska köpa eller sälja något till varandra eller skriva avtal med varandra. Du får inte heller representera din huvudman i en sådan fråga där du eller dina anhöriga har andra intressen än din huvudman. I en sådan situation ska du kontakta oss. Då utser vi en tillfällig god man som ska bevaka huvudmannens intressen.
Rätten till arvode
En god man eller förvaltare får arvode och kostnadsersättning för de utgifter som krävs för att utföra uppdraget. Även nära anhöriga som har utsetts till god man eller förvaltare har rätt till arvode.
Arvodet betalas i regel av huvudmannen
Huvudregeln är att det är huvudmannen (det vill säga den som har god man eller förvaltare) som ska betala arvodet och kostnadsersättningen.
En förutsättning för det är att huvudmannens tillgångar överstiger två prisbasbelopp eller att huvudmannens inkomst före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp. I annat fall ska kommunen stå för arvodet.
Om huvudmannen till viss del kommer över någon av gränserna kan endast den del som överstiger räknas till arvodet. Kommunen betalar det som återstår. Om det finns särskilda skäl kan undantag från huvudregeln göras.
Om kommunen står för arvodet avgör beslutsdatumet vilken månad utbetalning görs. Beslut fattade efter den 11:e varje månad innebär utbetalning nästföljande månad.
Om huvudmannen enligt beslut ska betala arvodet
Gode mannen eller förvaltaren ska betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket och deklarera detta inom en månad från det att arvodet togs ut med en förenklad arbetsgivardeklaration.
Väntar gode mannen eller förvaltaren för länge med att deklarera finns det risk att det inbetalade beloppet återbetalas som skatteåterbäring eftersom Skatteverket inte har uppgifter om vad pengarna avser.
- Redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag, SkatteverketLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Information till dig som fått arvode - som god man, förvaltare eller förordnadförmyndare, SkatteverketLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Skatt på arvode och arbetsgivaravgifter ska betalas från ett konto i huvudmannens namn, till huvudmannens skattekonto. Enda undantaget är ersättning under 1 000 kronor som kan deklareras av mottagaren själv (det vill säga gode mannen eller förvaltaren).
Beslut om arvodet
Beslut om arvode och ersättning fattas alltid av överförmyndarnämnden. Nämnden beslutar om både arvodets och kostnadsersättningens storlek och om vem som ska betala. Till grund för bedömningen av arvodets storlek utgår nämnden från förordnandets utformning samt innehållet i årsräkningen och redogörelsen.
Överförmyndarnämnden följer i huvudsak Sveriges kommuner och regioners senaste riktlinjer för att fastställa arvode och ersättning. Dessa riktlinjer består av olika arvodesnivåer för såväl ekonomisk förvaltning som för personlig omvårdnad. Arvodet grundas på viss procent av gällande prisbasbelopp. En ställföreträdare får aldrig själv bestämma hur stort arvodet ska vara eller ta ut det på förhand.
Om huvudmannen har små marginaler
Även om huvudmannen har inkomster som överstiger gällande beloppsgräns kan det ibland vara svårt för gode mannen eller förvaltaren att få ut sitt arvode. Detta kan bero på att huvudmannen är skuldsatt och har löpande utmätning eller lever under skuldsanering eller att huvudmannen har större utgifter än vad hans eller hennes ekonomi medger.
Det finns åtgärder som gode mannen eller förvaltaren kan ta för att skapa större utrymme för betalning av arvodet.
Gör upp en budget
Gode mannen eller förvaltaren kan (i den kommun där huvudmannen är folkbokförd) hos budget- och skuldrådgivare få stöd och rådgivning i hur huvudmannens ekonomi kan förbättras, få hjälp att upprätta en budget samt ordna med eventuell skuldsanering.
Ansök om handikappersättning
Under vissa förutsättningar kan handikappersättning beviljas för de extra levnadsomkostnader som den enskildes funktionshinder medför. Arvode till god man eller förvaltare är en kostnad som kan ge rätt till förhöjd handikappersättning om man har rätt till handikappersättning. Det är Försäkringskassan som beslutar om handikappersättning.
Begär att kronofogden förbehåller arvodet
Vid utmätning eller skuldsanering kan kronofogden besluta om att det arvode som ska betalas till god man eller förvaltare ska förbehållas vid utmätningen. På detta sätt får huvudmannen mer pengar över att betala arvodet med.
När betalas mitt arvode ut av kommunen?
Om kommunen står för arvodet avgör beslutsdatumet vilken månad utbetalning sker. Beslut fattade efter den 11:e i månaden innebär utbetalning nästföljande månad.
- Överförmyndarnämnden Mitts arvodesprinciper Pdf, 322 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Skatteverket - informationsbroschyr för god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Hjälpblankett för ställföreträdareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Skilj på rollerna
Det är viktigt att du skiljer på din roll som anhörig och din roll som ställföreträdare. Lagen gör ingen skillnad på om ställföreträdaren och huvudmannen är anhöriga. Uppdraget måste skötas som att ni inte är anhöriga.
Det innebär att du bland annat inte ska göra utlägg för din huvudman, låna ut pengar till eller låna pengar av huvudmannen, du får heller inte medverka till att ge bort huvudmannens tillgångar.
Jävsituationer
Som anhörig måste du också vara uppmärksam på situationer där du är jävig. I dessa fall ska en tillfällig god man förordnas för att bevaka huvudmannens intressen. Till exempel är du jävig om huvudmannen är inneboende hos dig och betalar hyra. Då måste du kontakta Överförmyndarkontoret för att en tillfällig god man ska förordnas för att skriva ett hyreskontrakt med dig. Ett annat exempel är om ni har del i samma dödsbo.
Tillsyn
Överförmyndaren granskar hur du sköter ditt uppdrag i egenskap av god man eller förvaltare och aldrig det du gör i egenskap av anhörig.
Du kan inte få arvode för de insatser du gjort utanför ditt uppdrag som god man eller förvaltare.
Det kan finnas flera olika anledningar till att ditt uppdrag ändras eller upphör. Här kan du läsa om vad som händer i olika situationer. När ditt uppdrag avslutas ska du alltid lämna in en sluträkning till oss på Överförmyndarkontoret inom en månad. Sluträkningen görs för hela året fram till den dag då uppdraget upphörde. Om du blev god man eller förvaltare under samma år ska sluträkningen göras från den dag som uppdraget började. I övrigt gäller samma regler som för årsräkningen.
Om godmanskapet eller förvaltarskapet inte behövs längre
Ibland kan det vara så att din huvudman inte längre behöver en god man eller förvaltare. Det kan till exempel vara så att huvudmannens hälsa har förbättrats så att hen kan ta hand om sin egen ekonomi igen. Som god man eller förvaltare är du behörig att ansöka till tingsrätten om du anser att godmanskapet eller förvaltarskapet ska upphöra. Det kan också vara så att din huvudman inte längre samtycker till att ha en god man. Om huvudmannen förstår vad saken gäller så ska uppdraget upphöra.
Om uppdraget behöver ändra omfattning
Ibland kan det vara så att godmanskapet eller förvaltarskapet inte stämmer överens med huvudmannens behov. Då kan uppdraget behöva ändra omfattning i de tre delarna bevaka rätt, förvalta egendom eller sörja för person. Det betyder att godmanskapet eller förvaltarskapet kan ändras eller utökas. Du är behörig att ansöka till tingsrätten om det.
Om din huvudman flyttar till en annan kommun
Om din huvudman flyttar och blir folkbokförd i en annan kommun ska du anmäla den nya folkbokföringsadressen till oss på Överförmyndarkontoret. Flyttar din huvudman långt så att det inte längre är möjligt för dig att utföra ditt uppdrag ska en ny god man utses av den nya kommunen.
Om du vill avsluta ditt uppdrag
Om du inte längre vill fortsätta vara god man eller förvaltare, det vill säga bli entledigad från ditt uppdrag, ska du meddela oss på Överförmyndarkontoret. Du har rätt att avsäga dig ditt uppdrag men du kan inte själv bestämma från vilket datum det ska avslutas. Du är skyldig att fortsätta ditt uppdrag tills vi har utsett din efterträdare.
Om huvudmannen vill ha en ny god man eller förvaltare
Din huvudman eller huvudmannens anhöriga kan ansöka om att få en ny god man eller förvaltare. Du kommer i så fall behöva ta ställning till om du vill fortsätta med ditt uppdrag eller inte. Det är också viktigt att du bemöter de klagomål som har förts fram. Om du vill ha kvar ditt uppdrag kommer vi att göra en bedömning om vad som är det bästa för din huvudman.
Om du inte sköter ditt uppdrag
Det är viktigt att du alltid agerar på det sätt som är bäst för din huvudman och lämnar in förteckningen, årsräkningen och andra handlingar som vi ber dig om i tid. Om det uppstår problem är det viktigt att du snarast meddelar oss. Ibland kan vi ge dig viss vägledning eller mer tid. Om du missköter ditt uppdrag får du inte fortsätta som god man eller förvaltare. Du kan också bli ersättningsskyldig om du har vållat din huvudman ekonomisk skada.
Om huvudmannen dör
Om din huvudman dör upphör ditt uppdrag som god man eller förvaltare. Ditt ansvar är då att lämna in en sluträkning, som ska komma in till oss senast en månad efter dödsdagen. Börja med att kontakta oss så att vi får veta att huvudmannen har dött.
Du behöver också
- informera anhöriga om dödsfallet och att ditt uppdrag som god man har upphört
- informera oss om vem som kommer att företräda dödsboet
- lämna över tillgångar som du förvaltat till dödsboet.
Om huvudmannen saknar anhöriga ska du meddela dödsfallet till kommunens boutredningsenhet
Eftersom ditt uppdrag upphör om huvudmannen dör har du ingen skyldighet att ordna med begravning eller göra bouppteckning. Om du vill fortsätta att agera efter dödsdagen så ska du komma överens med dödsboet om det, inte med oss.
Kom ihåg att när ditt uppdrag upphört så får du inget arvode för fortsatta insatser. När vi har granskat din sluträkning kommer vi att skicka alla redovisningshandlingar till dödsboet. Därför är det viktigt att du sparar dina papper i tre år så att du kan visa vad du gjort och varför. Om dödsboet anser att du medvetet orsakat huvudmannen ekonomisk förlust kan de begära ersättning. Dödsboet har tre år på sig från den dag som de tog emot redovisningshandlingarna.
Om något allvarligt skulle hända dig
Om något händer dig som gör att du inte kan sköta ditt uppdrag är det viktigt att du eller dina anhöriga kontaktar oss direkt så att din huvudman kan få fortsatt hjälp. Om du dör är det ditt dödsbo som blir redovisningsskyldigt. Därför är det viktigt att dina anhöriga vet om att där god man eller förvaltare, och att någon vet var du förvarar dina räkenskaper för uppdraget. Där emot ska de inte veta vem eller vilka du är god man.
Som god man eller förvaltare är det viktigt att du är insatt i din roll för att kunna göra en bra insats. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Överförmyndarkontoret. Det finns fler ställen att hämta information ifrån, här är några av dem.
God mans- och förvaltarföreningar
God mans- och förvaltarföreningens uppdrag är att hjälpa och stötta gode män och förvaltare. De är medlemmar i Riksförbundet Gode Män och Förvaltare.
RFS,Riksförbundet för Frivilliga Samhällsarbetare. Här finns tips och råd om uppdraget som god man och förvaltare.
Myndigheter
Det finns många myndigheter som kan hjälpa dig i ditt uppdrag. Besök gärna :
- forsakringskassan.se
- pensionsmyndigheten.se
- kronofogden.se
- skatteverket.se
- konsumentverket.se
- konsumenternas.se
- hallakonsument.se
- ersattningskollen.se
Litteratur
Det finns gott om böcker som handlar om att vara god man och förvaltare, några exempel är:
- Rollkoll – hittar du både som dokument på webben och som film på youtube.com
- God man och förvaltare – en handbok, Daniel Sjöstedt och Peter Sporrstedt, Studentlitteratur
- God man & förvaltare – En praktisk vägledning, Tommy Hansson, Björn Lundén Information
- Gode mannens ABC: handbok för gode män och förvaltare, Jan Wallgren, Norstedts Juridik
Utbildningar
Bildningsförbunden har olika utbildningar som handlar om rollen som god man och förvaltare.
Svenska bankföreningen
Svenska bankföreningen har gett ut informationsmaterial som är användbar i kontakter med bankerna. Se till exempel Bankärenden för annans räkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök/anmäl behov av Insatser inom vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om bostadssocialt hyreskontraktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om LSS-insatserLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till fördelning vid arvskifteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till underårig att få bedriva näringLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Informationssamtal ansökanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Inkomst- och bostadsförfråganLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter - Vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samarbetssamtal intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- ÅtagandeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster